Constructiile verzi sunt incurajate de proiectul Construction21.eu !

România, Franţa, Germania, Spania, Italia şi Lituania implementează începând cu anul 2012 platforma europeană Construction21.eu, dedicată profesioniştilor care activează în domeniul construcţiilor sustenabile: ingineri, arhitecţi, proprietari, dezvoltatori, companii care au dezvoltat şi implementat produse inovative, organizaţii verzi, autorităţi ş.a.

Proiectul este susţinut de Uniunea Europeană, prin intermediul programului „Intelligent Energy Europe” (IEE) şi are ca obiectiv accelerarea răspândirii practicilor verzi în construcţii. În următorii 5 ani toate ţările membre UE vor implementa acest proiect inovator.

Ce este platforma Construction21.eu?

Este un instrument de socializare şi o platformă special concepută pentru a conduce tranziţia pieţei construcţiilor către un viitor sustenabil, prin îmbunătăţirea semnificativă a modului de proiectare, construire şi folosire a clădirilor. Platforma este accesibilă specialiştilor din luna martie 2012, însă lansarea oficială la nivel internaţional va avea loc în perioada 19-20 iunie 2012, la Stuttgart.

Pentru a atinge obiectivele stabilite la nivel european în ceea ce priveşte eficienţa energetică şi emisiile de CO2, este nevoie de o schimbare completă a practicilor din domeniul construcţiilor. Construction21 a luat naştere cu scopul de a ajuta specialiştii din domeniu să dezvolte modalităţi noi de construcţie în întreaga Europă, potrivit unui comunicat emis de Consiliul Român pentru Clădiri Verzi.

Construction21 este o reţea de colaborare dedicată tuturor practicanţilor în construcţii: ingineri, arhitecţi, proprietari, dezvoltatori, manageri de facilități sau active, avocaţi, auditori energetici, companii care au dezvoltat şi implementat produse inovative, organizaţii verzi sau organizaţii din domeniul construcţiilor, academicieni, autorităţile locale şi asociaţiile guvernamentale ş.a.

Nucleul Construction21 este o bază de date cu :

• studii de caz ale celor mai inovatoare clădiri din Europa
• produse şi servicii inovative care au fost folosite în cadrul acestor clădiri
• ştiri şi noutăţi din domeniul construcţiilor

Membrii platformei pot:

• Publica ştiri despre iniţiativele sustenabile
• Trimite comentarii la articolele publicate
• Face parte din comunităţi şi să se implice în discuţiile de pe forumuri
• Publica studii de caz şi da un exemplu prin proiectele în care sunt implicaţi
• Interacţiona şi stabili relaţii de colaborare cu ceilalţi membri C21
• Fi la curent cu ultimele ştiri de la nivel European şi naţional în domeniu
• Să-şi promoveze proiectele şi realizările inovatoare

În 2012, Construction21 lansează 6 platforme naţionale în Franţa, Germania, Italia, Lituania, România şi Spania. În România, website-ul este coordonat de Consiliul Român pentru Clădiri Verzi. În următorii ani Construction21 se va extinde în Europa si va deveni primul instrument comun pentru sectorul construcţiilor din Europa.

Sursa
Add a Comment