Ce au piata Horeca si cea a constructiilor in comun? Angajeaza din aceleasi tari
|81% dintre companiile de la noi sustin ca gasesc foarte greu candidati. Iar un studiu realizat de Manpower claseaza Romania pe locul al doilea in topul tarilor in care angajatorii gasesc cel mai greu angajati calificati. Nu exista sector care sa nu fie afectat, iar aceasta statistca nu face decat sa confirme faptul ca in 2019 se va accentua criza inceputa in 2017 – 2018, fiind o situatie fara precedent in ultimii 10 ani. In aceste conditii, antreprenorii romani sa vad nevoiti sa importe forta de munca.
Suplimentar, nu exista planuri concrete de repatriere a acelor aproape 20 la suta dintre romani cu varste intre 20 si 64 de ani care traiesc in afara tarii, dar nici mijloace de a-i convinge pe cei peste 4,3 milioane de romani inactivi, care nu lucreaza, nu sunt la scoala, sunt in somaj sau la pensie cu varste cuprinse intre 15 si 64 de ani, potrivit unui raport BNR.
Este si cazul unui administrator de hotel de 5 stele din Cluj – Napoca care face demersuri pentru a angaja cameriste din Venezuela pentru a acoperi deficitul de forta de munca pe aceasta categorie. Problema este cu atat mai mare cu cat, potrivit acestuia, nici cu un salariu de 2000 de lei in mana nu gaseste forta de munca in tara.
Alte tari din care proprietarii de hoteluri, pensiuni dar si din constructii aduc angajati sunt: Vietnam, Bangladesh, Myanmar sau Nepal. O companie din Romania specializata in recrutarea fortei de munca din Asia a calatorit pana acolo pentru a se convinge ca personalul asiatic este cel mai potrivit pentru domeniile in care sunt cautati angajati – agricultura, constructii, horeca, fmcg, productie.
Echipa International Work Finder a marcat anul 2018 cu doua calatorii memorabile. Vietnam si Nepal au fost destinatiile alese de ei in vederea intelegerii complexitatilor legate de recrutarea personalului asiatic.
Prima calatorie a fost facuta vara, cand Romania trecea prin toride calduri. Ajunsa in Vietnam, echipa International Work Finder (IWF) a descoperit ca umezeala este ceva cu care va trebui sa se obisnuiasca foarte repede. “Vietnamezii sunt foarte solari, prietenosi, blanzi si modesti. Am descoperit asta de indata ce am aterizat pe aeroport, dupa foarte multe ore de zbor. Gazdele, reprezentanti ai unor agentii de recrutare cu care am incheiat parteneriate, ne-au pus la dispozitie multe informatii legate de istoria, cultura si spiritul poporului vietnamez.”a declarat Melania Dinica, general manager IWF.
Nepalul a fost a doua destinatie pentru echipa IWF. Daca in Vietnam au intalnit oameni dispusi sa vina sa lucreze in Romania, in Nepal au fost emotionati de entuziasmul cu care au fost intampinati. Echilibrati, seriosi si determinati sa inceapa o noua viata in Romania, nepalezii cu care au interactionat in cadrul interviurilor le-au confirmat inca o data faptul ca personalul asiatic este cea mai buna optiune pentru angajatorii romani.
Economia Nepalului este caracterizata printr-un procent ridicat al populatiei (circa 80%), care se ocupa cu agricultura, ceea ce este caracteristic tarilor in curs de dezvoltare. Acest aspect, i-a ajutat pe nepalezi sa devina foarte priceputi in acest domeniu.
Nepalul este o tara cu zeci de limbi si tot atatea dialecte, cu o serie intreaga de comunitati cu limbi si traditii distincte, budisti, hindusi, animisti, samanisti, este incredibil de divers. Fiind obisnuiti sa traiasca in aceasta diversitate, nepalezii se adapteaza usor unor culturi noi, aspect care a atras de la bun inceput atentie echipei de recrutare IWF. In procesul de recrutare, specialistii IWF tin cont atat de pregatirea profesionala, cat si de deschiderea catre adaptabilitate. Suportul pe care il ofera in vederea integrarii nu ar fi suficient fara o cultura a diversitatii, dublata de dorinta de schimbare.
“Vietnam, Nepal – iata doua dintre tarile cu care vom colabora anul acesta. Munca construieste punti intre popoare, creand contexte proaspete si identitati noi, despre a caror evolutie nu cunoastem inca foarte multe in Romania, dar in care merita, cu siguranta, sa investim incredere.”, a completat Melania Dinica.
Sursa foto: International Work Finder
Vrei detalii despre ce inseamna sa angajezi oameni din Asia? Completeaza formularul de mai jos.