Bulgaria ne fura si hotelierii…nu doar turistii

Hotelierii de pe Litoral au început să-şi deschidă firme de management în Bulgaria, cu care operează unităţile turistice, pentru că în ţara vecină taxele şi impozitele sunt mult mai mici, a declarat Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). „Procedeul este următorul: eu, ca patron român de hotel, îmi deschid o firmă de management hotelier în Bulgaria şi acolo angajez personalul, tot români. În România taxele pe angajat sunt de 86%, iar în Bulgaria de doar 43%. În plus, TVA şi impozitul pe profit sunt mai mici în Bulgaria. Cu firma de management astfel înfiinţată îmi operez hotelul cu costuri la jumătate“, a explicat reprezentantul FPTR. El a spus că anul trecut au încercat experimentul câţiva hotelieri de pe litoral, iar în acest an s-au mai înscris în Bulgaria câteva zeci de firme de acest fel. Răducan estimează că fenomenul va lua amploare în următoarea perioadă.

bulgaria plaja

În cazul unui hotel de trei stele de pe litoral, cu o capacitate de 100 de camere şi un grad de ocupare de 60 la sută, profitul creşte cu 50 la sută dacă patronul mută firma de management a unităţii din România în Bulgaria.

Câştigurile sunt mult mai mari în cazul hotelurilor cu peste 300 de camere. Din datele Federaţiei Patronatelor din Turism reiese că anul trecut 10 hoteluri de capacităţi diferite s-au mutat, în acte, în Bulgaria.

Anul acesta, se vor adăuga încă 20-25 de hoteluri. Este o tendinţă care se va intensifica, pentru că profiturile sunt în scădere. La nivelul anului 2013, hotelurile aveau un grad mediu de ocupare de 28 la sută şi o profitabilitate cu 20 la sută mai mică decât în 2008.

Sursa:

Citeste si articolul:

HOTELIERII BULGARI ATACA DIN NOU CLIENTII DIN ROMANIA