300 de constructori, proiectanți, furnizori de soluții de digitalizare a industriei AEC, reprezentanți aiadministrației locale au participat pe 18-19 mai la cea mai importantă conferință despre digitalizarea construcțiilor, INNOCONSTRUCT 2023
|Timp de 2 zile, pe 18 și 19 mai au fost dezbătute problemele și identificate soluții pentru transformarea digitală a industriei AEC la hotel Pullman, în cadrul conferinței INNOCONSTRUCT 2023, ediția a treia, „How digital, How fast”.
Aproape 300 de participanți din mediul de business, academic, administrativ și asociativ, alături de 31 de speakeri de top din Germania, Portugalia, Marea Britanie, Austria, Republica Moldova și România au prezentat în prima zi, teze și exemple de bune practici de inovare în domeniul construcțiilor, alături de membri ai Guvernului.
„Suntem condamnați să ne digitalizăm rapid ca să fim competitivi. Dvs. (notă: clusterul TEC) ridicați România, deci aveți un rol în plus și o răspundere de a fi un exemplu și pentru alte industrii din perspectiva digitalizării, a noilor tehnologii. Asta ne permite nouă să fim o țară dezvoltată, competitivă, o țară care recuperează într-un ritm cât mai alert distanța față de Occident” afirmă ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, în cadrul evenimentului.
Cea de-a doua zi a marcat o premieră la nivel național pentru industria AEC – prin organizarea a 100 de întâlniri bilaterale de câte 20 min. între membri AEC, furnizori de soluții digitale, membri ai administrației publice. În aceeași zi au fost organizate 4 mese rotunde pe următoarele teme: procesul de digitalizare în construcții, economia circulară, viitorul profesiilor și importanța standardizării în aplicarea metodologiei BIM, la care au participat peste 100 de persoane. De asemenea, tot în cadrul evenimentului a fost organizat un Hackathon la care au participat 30 de studenți, profesori și reprezentanți ai firmelor de construcții. Provocarea echipelor a fost aceea de a găsi soluții de eficientizare energetică a Palatului Parlamentului, folosindu-se de digital twin.
„Suntem la a treia ediție a conferinței INNOCONSTRUCT. Asta demonstrează faptul că clusterul TEC are rezultate concrete și faptul că sunt din ce în ce mai mulți oameni alături de noi: specialiști în digitalizare și în BIM. Iată că reușim să atingem prima etapă a țintei noastre și anume aceea de a canaliza toate energiile interesate de dezvoltarea României în direcția digitalizării, robotizării și a modernizării tehnologice în construcții”, spune președintele clusterului TEC, Cristian Erbașu.
„Digitalizarea nu e o temă marginală pentru industrie. Este cel mai fierbinte punct de la care pot pleca soluții pentru multe dintre probleme, de la creșterea capacității operaționale și a eficienței, la criza forței de muncă, problema competențelor, problemele legate de lanțul de aprovizionare, care se vor acutiza sub presiunea uriașelor șantiere din Turcia si Ucraina, până la atingerea țintelor legate de eficiența energetică și neutralizarea amprentei de carbon a mediului construit. Cine alege să rămână indiferent la subiect, alege nu doar să rămână necompetitiv, dar chiar să devină izolat, marginal sau chiar perdant. Faptul că anul acesta conferința a crescut, dovedește că mesajul nostru este auzit. Iar faptul că s-au putut realiza 100 de întâlniri față în față între participanți, arată câtă nevoie este de comunicare și colaborare reală, pentru ca să ne atingem obiectivele de transformare digitală și creștere a competitivității”, a declarat Rodica Lupu, directorul clusterului TEC.
Clusterul TEC – „Technology Enabled Construction”, un actor important în dezvoltarea și modernizarea industriei din România, este construit pe principiul spiralei cvadruple a inovării, reunind organizaţii din mediul privat, mediul academic şi de cercetare, mediul asociativ şi mediul public, ca un parteneriat constant, având la bază valori comune ale membrilor şi obiective pe termen mediu şi lung centrate pe creşterea competitivităţii prin inovare, co-creaţie şi integrare pe întregul lanţ valoric din industria construcţiilor.
Mai multe detalii pe și www.clustertec.ro și www.innoconstruct.ro.