S-a renuntat la autoclasificarea unitatilor de cazare

sursa poza

Razvan Filipescu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, ANT, a declarat ca s-a hotarat sa se renunte la autoclasificare, pentru a creste calitatea serviciilor si pentru a nu ii lasa pe proprietari sa interpreteze subiectiv legea.

In luna februarie 2011 s-a stabilit printr-un act normativ ca unitatile de cazare, fie ca sunt hoteluri, moteluri, hosteluri, pensiuni, hanuri sau alte structuri, se pot autoevalua si autoclasifica. Dupa autoclasificare, institutiile statului urmau sa verifice daca numarul de stele ales de proprietar corespunde gradului de confort si calitatii serviciilor din unitatea respectiva. Din 2011 s-au autoevaluat in vederea clasificarii sau reclasificarii 5.947 de structuri de cazare, din care 1.868 au fost verificate.

Modificarea normelor metodologice pentru functionarea hotelurilor si agentiilor de turism, prin care clasificarea structurilor de cazare se realizeaza de catre stat, a fost facuta printr-un ordin al presedintelui ANT intrat in vigoare la jumatatea lunii iunie.

Filipescu a spus ca toate cele peste 4.000 de unitati de cazare autoclasificate si neverificate pana in prezent de institutiile statului vor face obiectul unor controale ale inspectorilor ANT, pana la sfarsitul acesui an.

In cazul in care se vor constata neconcordante, unitatile de cazare vor fi reclasificate.

Filipescu a declarat ca incepand cu 14 iunie, unitatile de cazare depun la ANT documentele pentru clasificare, iar in termen de 30 de zile li se elibereaza o autorizatie de functionare provizorie. Aceasta este valabila pentru maxim 30 de zile, interval in care ANT este obligata sa verifice unitatea respectiva. Dupa verificare, in maxim 15 zile autoritatea emite un certificat de clasificare.

In Romania sunt inregistrate peste 1.300 de hoteluri, care au 180.000 de locuri de cazare.

Numarul total al structurilor de cazare, incluzand hoteluri, moteluri, vile, pensiuni, campinguri etc. este de aproape 8.000 de unitati.

Sursa
Add a Comment