Piaţa hotelurilor a obosit
|Cele mai multe dintre unităţile în execuţie sau în pregătire în judeţ sunt de mici dimensiuni ori pensiuni, potrivit companiei de consultanţă IBC Focus.
Hotelurile din segmentul superior de piaţă din Cluj trec prin intervenţii de renovare sau pregătesc suplimentarea serviciilor, într-un an care se anunţă sărac în inaugurări.
Jumătate (52%) din cele 67 de obiective din sectorul hotel şi relaxare urmărite de IBC Focus în perioada iulie 2013 – ianuarie 2014 pe raza judeţului Cluj fac referire la obiective de cazare (hoteluri, pensiuni, vile turistice), în timp ce 22% sunt reprezentate de spaţii de agrement (săli de sport, cluburi sportive, spaţii de distracţie). „Cu toate că majoritatea obiectivelor au destinaţie de cazare, acestea sunt în cea mai mare parte pensiuni şi unităţi de cazare de dimensiuni reduse, fără să întâlnim unităţi hoteliere de mari dimensiuni în pregătire în perioada următoare pentru judeţul Cluj”, a precizat Victor Ignat, project manager la IBC Focus.
În afara municipiului Cluj-Napoca, localităţile în care se realizează investiţii de acest gen sunt Beliş (trei pensiuni), Sănduleşti, Chinteni, Mărişel, Sălicea, Feleacu şi Floreşti, fiecare cu câte două unităţi de cazare. La nivel naţional, Clujul se află pe locul patru după numărul de investiţii realizate în domeniul hotel & relaxare, în urma unor judeţe cu obiective turistice: Suceava, Braşov şi Constanţa.