Studiu de caz: Multiplele beneficii oferite de acoperisurile verzi marca General Membrane

In 2016 General Membrane a furnizat solutiile tehnice si materialele pentru realizarea unui acoperis verde si a unui lac de acumulare in localitatea Ploiesti. Proiectul a fost realizat in colaborare cu Tegola Romania si Aqua System.

Din multiplele beneficii pe care le aduce un acoperis verde le amintim pe cele mai importante:

  1. Retentie marita a apelor pluviale – un important rol al acoperisurilor verzi este acela de a retine o parte din cantitatea precipitatiilor atmosferice si a intarzia caderea acestora direct pe sol. In medie, un acoperis verde de tip extensiv  poate retine pana la 50% din precipitatiile anuale, apa care se va evapora.
  2. Reducerea poluarii, a particulelor de praf – particulele de praf, dar si particule de metale grele si alti factori poluanti care circula in aer, pot fi retinute in substratul acoperisului verde, si nu in apele raurilor sau aerul pe care il respiram.
  3. Atenuarea zgomotului – Un acoperis verde tinde sa absoarba zgomotele urbane si nu le reflecta asa cum fac alte materiale de constructii uzuale.
  4. Cresterea izolatiei termice – un acoperis verde va va proteja locuinta de temperaturile extreme, asigurand in interior un ambient placut cu o temperatura constanta.
  5. Protejarea eficienta a impermeabilizarii impotriva actiunii razelor ultraviolete – asigura protectie membranei folosite la impermeabilizarea acoperisului. Razele ultaviolete fac, in timp, suprafata mai rigida, casanta, duc la pierdea elasticitatii membrane bituminoase care se deterioreaza in timp. Un acoperis verde va mari durata de viata a unei membrane, pentru ca o protejeaza de expunerea directa la razele ultraviolete.

Solicita aici o OFERTA DE PRET sau mai multe informatii despre ACOPERISURILE VERZI!

  1. Protejarea impermeabilizarii impotriva variatiilor de temperatura zi/noapte, vara/iarna – performantele membranei impermeabilizante pot fi afectate in timp de variatii de temperatura, cicluri repetate de inghet/dezghet. Stratul de pamant si vegetatia unui acoperis verde ofera o izolare suplimentara, energia economisita avand valori demne de luat in seama.
  2. Imbunatatirea calitatii vietii – atat prin reducerea nivelului de poluare fonica, chimica, cat si prin efectul vizual benefic pe care il poate avea un acoperis verde.
  3. Integrarea imobilului in ambientul natural – Construim in armonie cu natura.
    „Daca luam terenul pentru o cladire, atunci ii putem da naturii inapoi un acoperis verde” (Wolfgang Ansel – Green Roof Associasion) este un motto care in Toronto s-a transformat in lege, o lege care obliga orice constructie cu o amprenta la sol mai mare de 2000mp sa aiba un acoperis acoperit cu vegetatie in proportie de 20-60%.
  4. Cresterea valorii imobilului – pentru toate motivele amintite mai sus .Pentru privelistea deosebita.Pentru frumusetea si armonia absolut naturale.

Pentru proiectul de la Ploiesti am fost folosite produse marca General Membrane, unele dintre ele destinate exclusiv constructiei de acoperisuri verzi sau lacuri.

Etapele constructiei pentru acoperisul verde au fost urmatoarele:

  • Peste placa de beton  s-a aplicat un strat de General Rapid Primer, pentru aderenta cat mai buna a straturilor urmatoare.
  • Peste primerul ce a fost aplicat pe o suprafata uscata si curatata de impuritati, s-a aplicat Pegasus Spot, o membrana tehnologica ce permite aplicarea la flacara, in puncte, a franei de vapori Virgo P, alcatuind impreuna un strat pentru controlul difuziei vaporilor.  A urmat stratul de membrane hidroizolante Gemini Antiradice,  membrane  special concepute pentru gradinile de pe acoperisuri si pentru terase verzi. Datorita aditivului special anti-radacini din compund rezista la actiunea de perforare a vegetatiei, asigurand perfecta impermeabilizare a sistemului.

Pentru termoizolarea spatiului locativ de sub acoperisul verde s-a folosit polistiren extrudat de 100mm sau 50mm(pe plan inclinat), lipit la rece in puncte. Pentru protectia termoizolatiei s-a folosit Mactex BN 50.1

Pentru stratul de drenaj si  retentia apei a fost folosita o membrane alvelolara, din HDPE , cu perforatii pentru drenaj vertical – T Kone H XL. Are rol de protectie mecanica a membranei de hidroizolatie si retentie de apa , in alveole, pentru pastrarea umiditatii in sol, necesara plantelor (mentine o rezerva de apa  de pana la 5l/mp)

Tot cu rol de drenaj, dar si ca strat filtrant si de aerare a fost folosit un geocompozit, T Mix Drain +Geocompozitul, desi este  utilizat ca strat drenant sub pamantul vegetal si nu este destinat utilizarii ca strat final, este stabilizat pentru a rezista la raze U.V.

Stratul final a fost compus din pamantul de cultura si stratul vegetal, gazon in cazul proiectului nostru.

Elementele de coronament vertical – aticele, au fost acoperite cu tabla prevopsita, RAL 7016 care, pe langa rolul decorativ, au asigurat si inchiderile perfecte ale hidroizolatiei.

 Pentru lacul de acumulare s-au folosit materiale special create pentru aceasta destinatie:

  • Mactex BN 500.1, strat cu rol de protectie a impermeabilizarii
  • Membrane PVC – Genesy Hidro, membrana special conceputa pentru  lacuri, aplicata mecanic pe margini si cu aer cald la imbinari.
  • Impermeabilizarea suprafetelor de beton, ce urmau a veni in contact cu apa, a fost facuta prin aplicarea in strat dublu de Osmowin.
  • Pentru mici reparatii ale suprafetelor de beton s-a folosit Fibrowin Tixo.