Pensiune sau hotel?

In Romȃnia existǎ 7.737 unitǎți de cazare clasificate in anul 2012, conform ultimului raport oferit de Ministerul Turismului la sfȃrșitul lunii noiembrie. Dintre acestea 3.920 de unitǎți sunt pensiuni turistice. De asemenea in ultimii 3 ani, pensiunile au fost cele mai cǎutate unitǎți pe Google, conform unui raport realizat de echipa Cazare.info.

Raportul Ministerul Turismului
In Romania existǎ 7.737 unitǎți de cazare clasificate, conform ultimului raport ce conține lista structurilor de primire turistice cu funcțiuni de cazare clasificate din Romania oferit de Ministerul Turismului la sfarșitul lunii noiembrie, pentru anul 2012, acestea cunoscȃnd o creștere semnificativǎ fațǎ de anul 2011.
Dintre acestea cele mai multe sunt pensiunile turistice insumȃnd circa 3.920 de unitǎți, care sunt impǎrțite in pensiuni turistice in localitǎți și orașe, pensiuni agroturistice și pensiuni turistice rurale. Pensiunile aflate in orașe și localitǎți sunt de departe cele mai reprezentative, peste 3.650 de unitǎți.
„In orice zonǎ turisticǎ a Romaniei sau in fiecare oras mare din țarǎ, exceptȃnd zona litoralului, se poate observa cǎ numǎrul pensiunilor este cu mult mai mare fațǎ de cel al hotelurilor sau al vilelor. Numǎrul acestora a crescut mult in ultimii 2-3 ani, datoritǎ fondurilor europene care au finanțat acest segment și datoritǎ celor care au transformat case de locuit in pensiuni”, susține Valentin Bolboacǎ, proprietar al site-ului Cazare.info
Conform aceluiași raport, numǎrul hotelurilor in Romania este de 1.425, la care se adaugǎ hotelurile pentru tineri sau cele cu apartamente, iar numǎrul vilelor a ajuns la 771.

Raport de evoluție a cǎutǎrilor pe Google – conform echipei Cazare.info
Conform unui raport realizat de echipa Cazare.info, in Romania cele mai cǎutate unitǎți de cazare pe motorul de cǎutare Google in perioada ianuarie 2010 – decembrie 2012, indicǎ faptul cǎ pensiunile sunt cele mai preferate de cǎtre turiștii romȃni.
In ordinea preferințelor dupǎ pensiuni se aflǎ hotelurile și ulterior vilele.
Tot acest raport aratǎ scǎderea cu care s-a confruntat piața hotelierǎ in ultimii 3 ani, acest lucru reflectȃndu-se in scǎderea cǎutǎrilor pe motoarele de cǎutare a ofertelor de cazare la pensiuni, vile și hoteluri.
Cea mai bunǎ perioadǎ dintr-un an la cǎutǎrile turiștilor de oferte in Romȃnia incepe in primele zile din luna Mai și scade puternic spre sfȃrșitul lunii Septembrie.
In 2012 in perioada de vȃrf a cǎutǎrilor pe Google in plin sezon, diferența dintre cǎutǎrile pentru segmentul de pensiuni a fost și cu 35 % mai mult fațǎ de segmentul de hoteluri.
Acest raport diferǎ in zona litoralului romanesc, deoarece aici cǎutǎrile de oferte nu respectǎ statistica la nivel național. Cǎutǎrile de cazare sunt divizate in funcție de lunile de varǎ spre vile, hoteluri, pensiuni și cazare la particulari, fiind concentrate pe zona Mamaia, Costinești și Eforie Nord.
Dintre cele mai cǎutate zone pentru ofertele la pensiuni se numǎrǎ pensiunile din zona Brasov (Bran, Moeciu, Predeal, Brasov) , pensiunile din zona Prahova (Sinaia, Bușteni) , urmate de pensiunile din zona Cluj (Cluj Napoca), Sibiu, București și Maramureș.

Sursa

Tags:



Add a Comment