Ce efect a avut legea antifumat asupra unitatilor HoReCa?

Interzicerea fumatului in spatiile publice inchise (restaurante, baruri, cafenele, cluburi etc.) a speriat in urma cu un an proprietarii de afaceri din domeniul HoReCa. Cu toate acestea, la aproape un an de la adoptarea legii antifumat, o analiza a companiilor a caror activitate principala este cod CAEN 5610 – Restaurante si CAEN 5630 – Baruri si alte activitati de servire a bauturilor, realizata de Initiativa “2035 Fara Tutun”, a identificat o crestere a consumului in industria HoReCa.

anti-fumat

Cifra de afaceri a BARURILOR a crescut in medie cu 5.1% la 6 luni dupa aplicarea legii 15/2016 comparativ cu cifrele inregistrate in ultimele 6 luni inainte de lege si cu 10.6% comparativ cu CA din aceeasi perioada a anului trecut.

In cazul RESTAURANTELOR, cifra de afaceri a crescut cu 10.9% la 6 luni dupa aplicarea legii, comparativ cucifrele inregistrate in ultimele 6 luni inainte de lege si cu 18.9% comparativ cu CA din aceeasi perioada a anului trecut.

Concret, la baza analizei au stat:

  • Date financiare comparative pentru o perioada de 6 luni inainte de momentul intrarii în vigoare a legii 15/2016 si 6 luni dupa intrarea in vigoare a legii
  • Date financiare comparative din perioade calendaristice identice, dar din ani diferiti (6 luni din 2015, cand legea nu exista si aceleasi 6 luni din 2016 csnd legea era în vigoare) pentru a nu exista erori, avand in vedere ca se inregistreaza o sezonalitate a consumului, cu varfuri in lunile septembrie, decembrie, martie si iunie.

Asadar, legea antifumat nu a incetinit afacerile, mentinand domeniul HoReCa intre domeniile cele mai atractive pentru investitori.

Afla tot ce se construieste in domeniu: completeaza formularul Hotel Invest!

Sursa articol: Revista HoReCa