Arhitectura „egg-centrica”: Cele mai celebre structuri in forma de ou din lume

Arhitectura modernă pare să aibă soluții pentru absolut orice idee pusă pe hârtie, iar acest lucru a dat frâu liber creativității și a dus la apariția unor structuri în  forme cât se poate de neașteptate. Prin combinarea artei moderne cu inovațiile din arhitectură au rezultat clădiri cu susul în jos, o școală în forma de pisică, o  locuință în formă de scoică sau o clădire de birouri în forma de coș de picnic.

Dar, ca să fim în ton cu evenimentele din perioada următoare, fiindcă Paștele se  apropie, vă propunem să descoperim împreună care sunt cele mai celebre structuri în  formă de ou din lume. Pornind de la clădirea de 20.000 de metri patrati a operei din  China și până la futuristul Cybertecture Egg din India, formele curbe ale ouălor i-au  inspirat pe arhitecți să creeze clădiri remarcabile.

1. Complexul arhitectural „City of Arts and Sciences” din Valencia, Spania
Proiectat de Santiago Calatrava și Felix Candela, proiectul a fost demarat în iulie 1996 și finalizat în aprilie 1998. Deși costul inițial a fost stabilit la 300 de  milioane de euro, investiția a ajuns să coste de 3 ori mai mult. Compus din mai multe  clădiri, cea care seamană cu un ou este chiar prima inaugurată: L’Hemisferic – unde, pe  o suprafață de 13.000 de metri pătrați sunt incluse un cinematograf IMAX, planetariul  și laserium-ul.

sursa foto: Diego Delso, CC BY-SA 3.0

2. Clădirea Operei din Beijing, China
Cunoscută sub denumirea „Oul” (The Egg), clădirea operei din Beijing, China este un dom eclipsat realizat din titan și sticlă. Structura a fost proiectată de arhitectul francez Paul Andreau și a generat controverse înainte să fie demarate lucrările, forma ei fiind considerată că nu se aliniază deloc cu arhitectura tradițională chineză. Înconjurată de apă, copaci și spații deschise generoase, clădirea este comparată adesea cu un ou care plutește pe apă.

sursa foto: flickr.com

3. Clădirea Gherkin din Londra
Un alt exemplu de arhitectură „egg-centrică” este și clădirea Gherkin din Londra, deși unii argumentează că forma ei seamănă mai degrabă cu un glonț decât cu un ou. În orice caz, această structură incredibilă are o eficiență energetică extraordinară, 180 de metri înălțime, 41 de etaje și o suprafață utilă de peste 47.000 de metri pătrați.

sursa foto: londontopia.net

4. Futuristul Cybertecture Egg din Mumbai, India – proiect concept
Datorită formei sale de ou, conceptul propus pentru clădirea Cybertecture Egg ocupă cu 10% până la 20% mai puțină suprafață la sol decât o clădire convențională. Dacă va fi construită, clădirea va fi dotată cu sisteme inteligente și proiectată cu deosebită considerație față de mediu, urmărindu-se montarea de panouri fotovoltaice și turbine de vânt pentru a-i permite să-și genereze singură necesarul de electricitate.

sursa foto: archdaily.net

5. Sculptura Vegreville Egg din provincia Alberta, Canada
Cea mai mare scultpură în formă de ou de Paște din lume a apărut în Canada în anul 1975, an în care oficialii din Alberta au celebrat centenarul forțelor federale și naționale de poliție din Canada. Această structură vine să aducă și un omagiu culturii ucrainene din Canada și a fost proiectată de Paul Maxum Sembaliuk, un artist canadian cu rădăcini ucrainene.

sursa foto: flickr.com