Al 5-lea an de crestere pentru piata caramizilor. Cea mai mare cerere e generata de rezidential

Conform unei analize realizate de Neomar Consulting, piata caramizilor din Romania a punctat al 5-lea an de crestere, in anul 2017 fiind realizata o productie totala de 2,82 de milioane de metri cubi de caramizi, cea mai mare valoare din ultimii 10 ani. Acest volum se apropie de cel record inregistrat in 2008, inaintea declansarii crizei, cand industria caramizilor a ajuns la 3,12 milioane de metri cubi.

Calculele realizate de Ziarul Financiar, folosind o valoare de 160 de lei pe metru cub de caramida (pret la poarta fabricii), plaseaza piata din 2017 la o valoare de 450 de milioane de lei, la care se mai adauga si adaosurile distribuitorilor, astfel ca piata totala depaseste 630 de milioane de lei.

sursa foto: zf.ro

Piata zidariei este influentata in mod direct de constructiile rezidentiale, peste 90% din consumul acestor materiale fiind dedicate acestui tip de constructii. Piata va avea o crestere moderata in jurul a 5% (in functie de evolutia pietei constructiilor rezidentiale), a declarat pentru Ziarul Financiar Bogdan Funieru, managing director al Neomar Consulting.

Sursa articol: zf.ro

Care au fost cele mai specificate tipuri de zidarie din ultimele 3 luni?

Conform datelor centralizate de prospec.ro prin studierea lunara a mii de caiete de sarcini, in ultimele 3 luni 1957 de proiecte care se construiesc la nivel national aveau nevoie de produse pentru zidarie si inchideri. Din acest total, peste 70% au specificat caramizi si blocuri ceramice in urmatoarele cantitati: 2474 metri patrati, 613.853 metri cubi si 5424 de bucati.

BCA-ul a fost specificat doar in 10% din totalul proiectelor, in cantitati mult mai reduse, in timp ce panourile sandwich (peste 1 milion de metri patrati) au fost specificate in peste 600 de proiecte, majoritatea industriale.

In ceea ce priveste caramizile, conform prospec, cladirile rezidentiale private au generat 55% din cerere, urmate de constructiile sociale cu 19% si domeniul hotelier, cu 16% din cerere.