Adi Hadean: Daca vrei sa faci bani cauti echipamente fiabile, robuste, nu neaparat frumoase

A oferit consultanta la mai multe restaurante din tara. In 2011 a inceput impreuna cu primaria Cluj-Napoca un program de alimentatie sanatoasa pentru gradinitele din oras. In prezent, Adi Hadean este unul dintre cei trei jurati ai emisiunii Masterchef.

In acest moment se construiesc sau se amenjeaza peste 2000 de investitii Horeca. Utilarea bucatariei este unul dintre aspectele ce pot sa iti ridice sau sa iti inchida afacerea. Pentru a afla mai multe despre utilarea bucatariei unui restaurant, am cerut parerea lui Adi Hadean:

adiHadean
sursa foto: masterchef.protv.ro

In prezent se construiesc peste 1500 de pensiuni in Romania. Multi dintre acesti investitori nu au experinta anterioara in Horeca. Daca ar fi sa le dati un sigur sfat acestori investitori, care ar fi acela?

Sa studieze tipul acesta de afacere cel puțin un an inainte sa investeasca.

Ce ar trebui sa ia in considerare beneficiarul cand decide cum sa-si utileze bucataria?

In primul rand, sa-si ia in considerare nevoile. Acesta sunt date de tipul localului și de specificul meniului.

Care sunt costurile ascunse atunci cand iti amenajezi bucataria restaurantului?

Dacă studiezi minim un an înainte de a da banii, scapi de costurile ascunse. Sau dacă angajezi pe cineva care se pricepe.

Ce echipament nu trebuie sa lipseasca din dotarea unui restaurant?

Depinde de specific. Totusi, o masina de gatit ar trebui sa aiba cam oricine. Si o hotă buna.

Un furnizor de dotari Horeca imi spunea ca a fost intrebat de un investitor: “De ce ar trebui sa platesc peste 100 de euro pentru o oala cand acasa am o oala mult mai ieftina si mancarea iese buna?” Tu ce ai raspunde acestui investitor?

Sa faca mancarea in oala de acasa.

Se poate face mancare in mod profesionist cu echipamente casnice?

Da, acasa.

Conteaza aspectul utilajelor sau doar functionalitatea lor?

Depinde ce te intereseaza. Daca vrei o bucatarie cool, alegi aspectul. Daca vrei una cu care sa faci bani, cauți echipamente fiabile, robuste, nu neaparat frumoase.

Se construiesc pensiuni Bed & Breakfast care au nevoie de bucatarie doar pentru mic dejun. Cat de diferit ar trebui sa arate o asemenea bucatarie fata de bucataria unui restaurant?

Depinde de cat de mult vrea sa ofere proprietarul pensiunii la micul dejun. Pentru câteva felii de salam si o rosie taiata, nu-ti trebuie mare lucru. Daca vrei sa si gatesti, diferentele nu-s uriase. Tot ai nevoie de aragaz, cuptor, tigai, oale, cratite, mese de lucru, frigidere, spatii de depozitare.