3 greseli de design care te pot costa multi bani

Cand pornim un proiect de amenajare interioara fie pornim de la o necesitate, fie de la un spatiu tinand cont de functiunea data. De multe ori se intampla ca proiectele de arhitectura sa aiba in vedere numai functiunea si mai putin amplasamentul lor. Pentru a afla care sunt cele mai importante greseli facute in amenajarea interioara am vorbit cu Claudiu Mateescu, proiectant si administratorul Fine Design Studio:

„In primul rand pardoseala este un element important de design. Aceasta face posibila perceptia unui drum al clientului spre diferite puncte de interes ale spatiului. De aceea este foarte importanta culoarea, textura si mai ales materialul.

Un client cu un hotel a vrut sa amenajeze in prima faza parterul acestuia luandu-se dupa poze pe care acesta le-a facut la diferite hoteluri austriece, locuind acolo o mare parte din viata sa. In ciuda faptului ca i-am explicat pericolele mochetei in zona de litoral, acesta mi-a ignorant total sfaturile. Doi ani de zile a fost platita o firma specializata pentru a aspira in fiecare zi nisipul datorat traficului intens si mai mult, trebuia mocheta intretinuta cu produse specifice de la producator.pardoseala.

Sistemele de iluminare joaca un important rol in perceptia spatiului. Ca architect mereu imi imaginez jocul formelor, culorilor si texturilor puse in evidenta de lumina naturala si ajutata de cea artificiala in timpul serii. Foarte important este urmarirea unui echillibru la trecerea de la lumina naturala la cea artificiala si chiar la nivelurile de iluminat din camere diferite.lumini

In cele din urma o greseala in amenajarea interioara o reprezinta decorul. De foarte multe ori ne confruntam cu suprafete restranse si avem de-a face cu numeroase cerinte. De aceea trebuiesc combinate functiunile intre ele pentru a optimiza la maximum spatiile date.

Am avut un client pentru care am facut o amenajare a unui bar cu terasa aflat intr-o zona centrala a capitalei la ultimul etaj. Acest bar a vrut sa fie un „all seasons” adica trebuia gandit inca de la inceput un mod de a intretine o atmosfera amicala vara si calduroasa iarna. Eu am recomandat doua incalzitoare pe gaz care aveau si o lumina mai slaba ca intensitate aflata la partea superioara, mese din plexiglass cu o sursa de luminare in ele si incalzitoare electrice aditionale care sa poata face fata unor indici ridicati ai umiditatii. Proprietarul insa a achizitionat numai incalzitoarele verticale pe gaz cu sursa de iluminat inclusa care nu au facut fata la iluminatul total. Ele reprezenta in sine un element de decor si arata foarte bine cu acea flacara si grilajul de metal, problema era ca ele trebuie asezate cu atentie pentru a nu veni in direct contact cu mesele, scaunele sau oamenii. Rezultatul a fost dezastros: multi bani investiti pe aceste incalzitoare verticale au dus la achizitia unor piese de mobilier inferioare din punct de vedere calitativ, dar si mai putine ca numar.”

Money to burn

Pentru mai multe informatii legate de proiectare, puteti sa il contactati pe Claudiu Mateescu aici.

Daca doresti sa afli mai multe sfaturi legate de investitia ta Horeca, citeste aici catalogul Horeca.